Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Album Review: Arkona - Khram


Από τον Σωτήρη Θεοδωρίδη

Ομολογώ πως το όνομα Arkona δεν μου έλεγε τίποτα απολύτως. 'Οταν είδα όμως τελείως τυχαία την αφίσα για το επερχόμενο live των Ρώσων pagan/folk/black metallers  στο Κύτταρο, στις 8 Φεβρουαρίου, με ώθησε στο να το ψάξω το θέμα. Η αφίσα λοιπόν και το ότι επρόκειτο να κυκλοφορήσουν το 8ο τους άλμπουμ με τίτλο Khram ήταν και η αφορμή να τους δώσω μία ευκαιρία και να βγω κερδισμένος!

Το ξεκίνημα του δίσκου σε βάζει αμέσως στην ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει η μπάντα και σε κρατάει καθηλωμένο με το άκρως σκοτεινό κάλεσμα του “ Mantra (Intro)“. Αμέσως μετά το intro, το πάντρεμα της pagan/folk με στοιχεία απο τη black metal σκηνή στο “ Shtorm ” σε κάνει να ταξιδεύεις πολύ πολύ μακριά, σε δάση και βουνά! Με έντονες μελωδίες σε κιθάρες και διάφορα παραδοσιακά όργανα, όπως η γκάιντα και το φλάουτο, κατορθώνουν να ντύνουν τις συνθέσεις. Τα πρώτα καθαρά φωνητικά της Masha έρχονται σαν κερασάκι στη τούρτα και κλείνουν το κομμάτι.  Συνεχίζοντας μπαίνει το έπος 17 λεπτών “ Τseluya Zhizn’ ” με εναλλαγές σε καθαρά και brutal  φωνητικά, τα οποία δένουν απόλυτα με την ταξιδιάρικη και ατμοσφαιρική μουσική του συγκροτήματος! Τα blastbeats κάνουν και αυτά την εμφανισή τους με μεγάλη επιτυχία! Τα instrumental σημεία προσφέρουν μία έντονη folk ηρεμία και  σε ταξιδεύουν ακόμη και σε πιο progressive μονοπάτια, τα οποία - σχετικά γρήγορα - σε οδηγούν ξανά σε υψηλές ταχύτητες και σε brutal φωνητικά.

Κάπου εδώ να σημειωθεί πως όλοι στίχοι είναι στα ρώσικα! Χωρίς αυτό φυσικά να είναι κακό! Καθώς είναι κάτι που κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη την ακρόαση του δίσκου. 

Συνεχίζουμε με το “ Rebionok Bez Imeni “, το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί άνετα το soundtrack ολόκληρης της σκηνής! Με τα heavy περάσματα να δένουν άψογα με τα παραδοσιακά στοιχεία του ήχου των Ρώσων και να προσφέρουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Οι μελωδικές γραμμές της Masha σε κάνουν να πιστεύεις πως οι συνθέσεις είναι γραμμένες καθαρά και μόνο για να ταιριάζουν στην φωνή της. Khram “, το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο πάνω κάτω χωρίς να σε κάνει να βαριέσαι και κλείνει με ένα απίστευτο και ξαφνικό black ξέσπασμα σε blastbeats! Και έφτασε η ώρα για το αγαπημένο μου κομμάτι απο το δίσκο το οποίο είναι και το πρώτο βίντεο κλίπ αυτής της κυκλοφορίας. Πρόκειται για το “ V Pogonie Za Beloj Ten’yu ”. ‘Ενα έπος 7 λεπτών και 49 δευτερολέπτων που δεν μπορώ να σταματήσω να το ακούω. Η δομή του κομματιού είναι τόσο προσεγμένη που πραγματικά κάθε σημείο είναι τέλειο και διαρκεί ακριβώς όσο χρειάζεται για να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα που του αρμόζει. Η συνέχεια επιτυγχάνεται με το  “ V Ladonyah Bogov “, το οποίο ξεκινάει ήρεμα με πιάνο και προχωράει, κάνοντας μία βόλτα απο το χάος το ίδιο και μετά με αρκετές αυξομειώσεις ταχύτητας, κςι κλείνει υπό τους ήχους μίας ακουστικής κιθάρας. Με το που μπαίνει το προτελευταίο κομμάτι, “ Volchitsa “, νομίζεις πως βρίσκεσαι σε τελετή με κεριά, μανδύες και όλα τα σχετικά. Λειτουργεί σαν πρελούδιο για το τελείωμα του δίσκου με το “ Mantra (outro) “ που κλείνει αυτά τα 74 λεπτά επικού ταξιδιού!

Μετά απο 9 κομμάτια λοιπόν έχω αυτό το συναίσθημα που νοιώθεις όταν ακούς για πρώτη φορά μία μπάντα και μένεις κολλημένος στα ηχεία προσέχοντας όλες τις λεπτομέριες καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασης! Για μένα, αν και νωρίς ακόμα, πιστεύω πως θα είναι στις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς και σίγουρα θα με απασχολήσουν και στο μέλλον οι συγκεκριμένοι metallers. Το μόνο σίγουρο τώρα είναι ότι βρίσκομαι σε αναμμένα καρβουνα για το live.

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19/01/18
Label: Napalm Records
Βαθμολογία: 9/10


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιντεοσκοπημένο υλικό από τη συναυλία των Helloween στην Στουτγάρδη

  Το θρυλικό συγκρότημα "Helloween" έπαιξε ζωντανά στις 11 Νοεμβρίου στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Οι Helloween απαρτίζονται από τους τραγουδιστές, Michael Kiske και Andi Deris, τους κιθαρίστες, Kai Hansen, Sascha Gerstner και Michael Weikath, τον μπασίστα Markus Grosskopf και τον drummer,  Dani Löble . Τα μέλη επανενώθηκαν για την παγκόσμια περιοδεία τους με το όνομα "Pumpkins United".  Είναι η πρώτη φορά, που ο Michael Kiske κάνει συναυλία μαζί με τους Helloween μετά από τόσα χρόνια μιας και αποχώρησε το 1993. 'Ιδια περίπου περίπτωση είναι και εκείνη του Hansen, αφού και αυτός έφυγε από τη μπάντα το 1986. Σε μερικές συναυλίες τους, βέβαια,  έπαιζε ζωντανά μαζί τους  όλα αυτά τα χρόνια.  Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω την ερμηνεία των Helloween στη Γερμανία:

Οι Horrendous, Αποκαλύπτουν Λεπτομέρειες Και Πρώτο Single Του Νέου Τους Δίσκου.

Οι Αμερικάνοι Horrendous , έσκασαν με πακετάκι στο οποίο όχι μόνο αποκαλύπτουν όλες τις πληροφορίες για την επερχόμενη δισκογραφική τους δουλειά, όχι μόνο μοιράζονται εξώφυλλο και tracklist αυτής αλλά δίνουν και το πρώτο single για μια ολοκληρωμένη εικόνα. Το death metal συγκρότημα, σκοπεύει να κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ Idol , στις 28 Σεπτεμβρίου παγκοσμίως παρέα με την εταιρία  Season Of Mist .  H διαδικασία σύνθεσης του Idol, διήρκησε 2 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το Φθινόπωρο του 2015 μέχρι και την Άνοιξη του 2017.  Η ηχογράφηση, μίξη και mastering πραγματοποιήθηκαν στο  Subterranean Watchtower Studios από τον  Damian Herring την περίοδο μεταξύ 2017 και 2018.  Δείτε παρακάτω εξώφυλλο και tracklist και ακούστε το "Soothsayer" . Tracklist 01. Prescience 02. Soothsayer 03. The Idolater 04. Golgothan Tongues 05. Divine Anhedonia 06. Devotion (Blood For Ink) 07. Threnody 08. Obolus

1349, ‘Slaves’ – Δείτε Το Lyric Video!

Φίλοι του black metal σήμερα είναι η μέρα σας!Σας πάμε κατευθείαν στο Νορβηγικό συγκρότημα  1349 και τη κυκλοφορία του νέου τους τραγουδιού ‘Slaves'! Το κομμάτι είναι το πρώτο μετά τη 2010 κυκλοφορία της μπάντας ‘Demonoir’. Το ‘Slaves' σας δίνει όλα όσα μπορεί να θελήσει κάποιος από τους 1349. Βρώμικους ήχους,ουρλιαχτά,κακοπροαίρετους στίχους,έξαλλες εκρήξεις και πολλά περισσότερα!Απολαύστε το κομμάτι στο έπακρο επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία για το αν οι 1349 θα κυκλοφορήσουν νέο άλμπουμ.Μπορούμε ωστόσο να επιβεβαιώσουμε πως το νέο full-length της μπάντας θα κυκλοφορήσει κάπου μέσα στο 2014. 1349 'Slaves' Official Lyric Video)